Nu am privit catre partea intunecata a reputatiei romanilor de cand am venit aici pentru ca nu cred in ea. Iar televizorul l-am impachetat intr-o cutie si am sunat la usa proprietarei. “Oh, no, s-a stricat?” “Signora…a stat inchis”.

Mi-ar trebui un eseu ca sa va spun de ce nu cred in circul care s-a creat anul trecut mai ales, insa trebuie sa respect timpul si formatul de blog. Asa ca am sa extrag un singur exemplu pentru care ar trebui sa ne priveasca (si) cu stima. Am avut ocazia sa il dezvolt in fata celor de la IED pe parcursul unei prezentari. Si uite asa, de prin toate colturile lumii au mai aflat cate ceva despre noi, printr-un Brancusi care le-a castigat respectul pentru ca:

– Este unul dintre parintii modernismului, arta sa inspirand multe priviri si maini iscusite si in ziua de astazi.

– Cu toate ca s-a nascut sarac, talentul sau l-a purtat catre Ecole des Beaux Arts, apoi catre atelierul lui Rodin. Stilurile lor au fost insa atat de diferite incat la scurt timp Brancusi si-a parasit maestrul, spunand ca “nimic nu poate creste sub arbori inalti”. Pentru el a fost intotdeauna important sa exprime ceea ce este dincolo de forma, printr-o eleganta si simplitate ce s-au jucat adesea cu perfectiunea.

– In 2002 opera sa “Danaide” a fost vanduta cu 18 milioane usd, recordul pentru cea mai scumpa sculptura vanduta pana atunci; anul trecut “Madame L.R.”, care a apartinut lui Yves Saint Laurent, a fost vanduta pentru 29 milioane eur la o licitatie Christies.

Asadar, daca va aflati printr-un Bucuresti, Paris sau New York nu ezitati sa va faceti un cadou ochilor, maestrul va primeste cu placere.