Sau povestea de dragoste nefericita dintre italieni si tehnologie. Cum am ajuns aici am incercat fireste sa ma conectez la Internet. Odata cu aceasta initiativa am descoperit cu stupoare ca parintii modei si bucatarii pastelor sunt total atehnici. Ba cred ca incearca in fiecare zi sa se conviga ca lumea virtual este complet de prisos. Mai bine bem un ristretto.

 

Varianta cea mai rapida ar fi fost fireste Internet mobil, insa la Milano merge aidoma tramvaiului: incet si cu statii multe. Plus ca banalul modem Vodafone  costa 100 eur cu 25 de eur trafic inclus, care se termina in cateva ore.

Varianta doi este Internet prin cablu acasa, pe care inca il astept. Si inca voi mai astepta pentru ca, cu toate ca si aici concurenta s-a intetit, cuvantul de ordine dupa cateva telefoane este ‘tranquilla”.  Dupa 2 saptamani de la solicitare un baietas mi-a intrat in casa cu cabluri si o geanta plina de gadget-uri ce speram sa ma poarte in sfarsit online. Dupa ce a terminat de mesterit mi-a aratat ca am ton si Internet iar eu am incercat sa marchez momentul printr-o intrebare “Asadar gata, am Internet?” “No signora, nu aveti modem.” Ca si cum cand ma duc la cumparaturi iau morcovi, peste si un modem prego. “Pai sa vedem, o sa caut si prin baie, dar nu cred ca am. Cum facem?” “ Nu e problema, vine in cateva zile” “Cate??!” “Nu se stie” Dupa ce am calculat o saptamana am sunat la ei, iar dupa ce am calculate vreo 20 de minute cineva in sfarsit mi-a raspuns fara sa inchida. I-am relatat odiseea mea, a verificat adresa si “ Aha, pai nu ati sunat sa cereti modem.” “ ……!!!!! Pai nu mi-a spus nimeni.” “Signora, scrie la noi pe site.”

Asa ca, in incercarea de a fenta prima varianta si a-mi astepta modemul tranquilla am plecat in oras cu laptop-ul la purtator si cu ochii dupa Wi-Fi. La scoala “serverul a cazut”, la o cafenea patronul avea dar nu stia parola, la o alta nu mergea, la McDonalds aud iar pentru a nu stiu cata oara de cand mi-am inceput periplul cu laptopul prin oras asemenea unui bichon maltez  “Il server e caduto”.

Este raspunsul pe care cred ca il folosesc universal pentru orice intrebare cu privire la Internetul care “no va”. Pentru ca daca serverul s-a impiedicat si a cazut nu poti decat sa ii lasi in pace si sa gusti din lumea reala, asa cum o fac ei.